Porto – Kde se dobře najíst a kam radši nechodit

Už tomu bude pomalu měsíc, co jsem byla se svou drahocenou ségrou v Portu. O tom, jak to bylo skvělý si můžete přečíst v předešlém článku. Portem jsme se doslova projídaly… Jednou se nám dokonce podařilo nechat v místním podniku šest stovek jen za snídani (ok, bylo to mojí blbostí a níže se dozvíte proč). Ale hezky popořádku, tenhle článek bude totiž věnovaný pouze JÍDLU!

Přirozené popíjení kávy ve vnitrobloku kavárny Miss Pavlova

Basic info


Nutno napsat, že Porto je plný krásných restaurací, kaváren, cukráren, pekáren a hlavně vináren. Neochutnaly jsme všechno, i tak ale můžeme konstatovat, že z portský restaurace můžete odejít spokojeně najedeni i úplně znechuceni (a to se považuju za popelnici, která je schopná sníst téměř cokoliv). Předtím než někam vejdete si proto radši projděte nejnovější recenze.

V Portu narazíte především na podniky s portugalskou kuchyní. Výjimkou samozřejmě nejsou ani McDonaldy, KFCečka, kebaby, pizzy, asijská bistra… etc., ale kvůli fastfoodu nemusíte jezdit do Porta. Zažij Porto = Jez v portugalských podnicích. My toto pravidlo dodržovaly a v tomto článku zmiňuju ty podniky, na které budeme ještě dlouho vzpomínat (ať už v dobrém nebo špatném slova smyslu). Chutě mají Portugalci, dle mého názoru, zvláštní. Je mi sympatický, že na sladký tu narazíte skoro na každém rohu. Co se týče alternativního stravování, tak většina hipster kaváren nabízí veganské a vegetariánské varianty jídel. Ale pokud jste vegetarián nebo vegan (ani jedno se mě netýká, takže nemůžu říct úplně přesně) a chcete si sednout do klasický portský restaurace, nabídka výběru jídel se vám značně zužuje.

A teď už k samotným podnikům. Budu je rovnou označovat bodovým ohodnocením 0-10. Sice to ze mě udělá vybíravou mrchu, ale vám to aspoň ušetří čas.

 

Local store s Coffee roomem a výběrovou kávou – skvělej koncept

HIPSTER KAVÁRNY A BISTRA


MISS PAVLOVA – celkový dojem 9/10, toasty 7/10, káva 3/10, dezert Pavlova 10/10

Kavárna spojená s local storem. Prostředím bych jí přirovnala ke kombinaci interiéru pražské Café Letka s vnitroblokem v BER.LIN. Fotkou z tohoto instafriendly místa by rozhodně nepohrdla žádná bloggerka (nepohrdla jsem totiž ani já). Abychom zůstaly v roli klasických kavárenských povaleček 21.stol., objednaly jsme si: avo toast za 3,60€, toast s hummusem  za 4,20€ a cappuccino zjevně z kapsle Nespresso za 1,80€ – takže na výběrovou kávu sem rozhodně ne. Co se týče toastů, tak my osobně bychom je víc dochutily (potomci Pohlreicha asi, hah). Ale…

Interíér 

Cappuccino z kapsle + so-so toast s hummusem

….kdo by to byl řekl, že když jste v kavárně, která se jmenuje stejně jako dezert, máte si objednat ten dezert a nevymýšlet ptákoviny. Takže jsme si jako druhý kolo objednaly dort Pavlova a Ó MŮJ BOŽE, lepší jsem snad nikdy nejedla. Místo korpusu brownies a vršek tak jemně našlehaný sníh…prostě strop nebo vlastně nebe (v puse). Takže do tohoto podniku jedině na Pavlovu!

Pavlova v Miss Pavlova = food coma

 

ZENITH – trochu dražší, ale celkově 10/10

Podle všech možných hodnocení je Zenith jedním z nejlepších míst na brunch. My souhlasíme a tohle místo fakt doporučujeme. Interiér, jídlo i obsluha – pecka. Já si dala Zenith pancake (tuším za 9€) a bylo to fakt moc dobrý. Káva teda nic extra, ale šlo to.

Pozn. Pokud se sem vydáte ráno, počítejte s tím, že si budete muset vystát frontu na usazení ke stolu.

Interiér

Ledový kafe + Zenith pancake

BOOMBARE BISTRO – první přešlap, takže to si radši přečtěte

Znáte takový to, když vybíráte až přeberete? Tak tohle přesně byl ten případ. Byly jsme hladový a já měla chuť na nějakou prasárnu. Po návštěvě asi čtvrté restaurace jsme si řekly, že BoomBare bistro vypadá hezky. Pravidlo č.1, nevybírejte podnik podle grafického zpracování loga, taky to není záruka kvality. Na Google i TripAdvisoru měli dobrý hodnocení, ale pan kuchař asi neměl svůj den.  Já teda měla burger z denního menu (typicky portugalský jídlo,  že?) a ten byl v pohodě – dávám 7/10. Pak ale ségře přistál na stole zkaženej kus lososa. Takže jsme jim ho se slovy, že zkaženou rybu teda jíst nebudeme, vrátily. Moc dobře věděli, co nám na talíř dali, protože nepadla jediná námitka proti. (fotku nemám, byly jsme v šoku :D)

HUNGRY BIKER – 10/10

Další hipster kavárna s milou obsluhou a skvělým jídlem. Porce tady jsou navíc opravdu velké. Ségra měla avo toast s vajíčkem a já ovesnou kaši s burákovým máslem, banánem a marmeládou – ta porce byla tak obří, že jsem jí nemohla dojíst. K tomu jsem dostala cappuccino do hrnku o velikosti půllitru a pak se nemohla z kavárny vyvalit.

Interiér

Gigantická porce ovesný kaše + gigantickej hrnek cappuccina

ZMRZLINA


Na tu máme pěkně mlsnej jazýček. V Portu jsme vyzkoušely dvě zmrzlinárny.

SANTINI – 8/10

Interiér stylovka, ale zmrzlina celkem drahá a chuťově jsme si z ní na zadek nesedly…Jak by řekl Dyatlov v Černobylu „Not great not terrible.“

Ale výraz při prvním soustu 10/10

Druhou zmrzlinárnu bohužel nenajdete na mapě, ale nachází se po levé straně v ulici Ruá das Flores, kousek od vlakového nádraží Sao Bento. Poznáte jí tak, že je před vchodem velký zmrzlinový kornout.

S gelatem v Římě se to sice stále nedá srovnat , ale i tak tady bylo pistáciový gelato tak dobrý, že jsme už jinou zmrzlinárnu neměly potřebu otestovat. Naši gelatovou obsesi to uspokojilo, takže dáváme 9/10

Pistáciový zázrak v kelímku

TRADIČNÍ PORTUGALSKÁ KUCHYNĚ 


Pastel de Nata v  MANTEIGARIA – 6/10 za chuť pastel de nata (mám radši jiné typy dezertů), ale podniku dáváme 10/10

Tenhle koláček patří k portským must-eat a nás bohužel trochu zklamal, ale záleží na vašich chuťových pohárcích. Je to v podstatě překládané těsto s přeslazeným vanilkovým pudinkem uvnitř, který se dá koupit na každém rohu (tudíž můžete vybírat z nepřebernýho množství pekáren). Cenově se tahle pochutina pohybuje kolem 1€.

Pastel de nata vytažený přímo z pece

Podotýkám, že jsme si ho daly ve specializovaný pekárně na pastéis de nata, tudíž kvalita produktu byla výborná a nám jen nesedla chuť.

Manteigaria – vyhlášená „pastelárna“

PASTEL DE BACALHAU si dejte v nějeké pekárně/bistru po cestě

Jedná se o slaný smažený „koblížek“ s náplní z brambor a tresky. Je to celkem dobrý…vlastně jsem to ani nestihla vyfotit.

O FORNO DOS CLÉRIGOS  – tady se bodování stává nemožným

Tahle pekárna/bistro má totiž světlou i stinnou stránku.

Pokud chcete snídat jako Portugalec – myšleno slaďoučké pečivo s čertvým pomerančovým džusem a espressem. Tak tuhle pekárnu/bistro rozhodně doporučujeme. Vypěstovala jsem si tady závislost na čokoládovým croissantu a jestli můžu doporučit něco místo pastel de nata, je to tohle. Takže v čokoládový croissant v téhle pekárně 10/10

Interiér á la Světozor, ale zažijete pravé ráno po portugalsku (žádnej stres, noviny, kávička)

ALE!

Objevily jsme tady dvojí cenění. Naproti přes ulici má ten samý majitel druhý a menší podnik (jmenuje se Confeitaria dos Clérigos), kde prodávají ten samý sortiment. Jen ceny se v těchto dvou pekárnách liší. Takže třeba za ten samý čokoládový croissant dáte v té větší pekárně/bistru 2€ (když si ho chcete sníst na místě tak 3€) a v té menší pekárně naproti 1,50€. 

Božskej čokoládovej croissant, kterej musíte testnout přímo v týhle pekárně

To ale k tomuto místu není všechno…Je to ten podnik, kde jsme se ségrou zahučely 600 CZK za snídani. V nabídce totiž mají něco, čemu se říká Francesinha. Je to typický portský jídlo a velká prasárna, kterou nabízí většina portských restaurací. Moje srdce velice prahlo po tom, vyzkoušet tento tradiční pokrm a tak jsem si Francesinhu ve výše zmíněném bistru/pekárně O Forno dos Clérigos objednala. ,,Měli tam přece tak dobrý croissant a kafe, jejich Francesinha, ať už se pod tím názvem skrývá cokoliv, nemůže být hnusná.“ Nic hnusnějšího jsem snad nejedla…A co že je to ta tradiční Francesinha? Sendvič z bílého chleba, uvnitř proložený vrstvami salámu paprikáše, hovězýho masa, klobásy, nějaké šunky a nahoře sýr. To vše polité tomatovou omáčkou z piva a jako příloha hranolky. Kdybych se obtěžovala o té náplni z „x“ druhů masa a nechutný omáčce přečíct, ušetřila bych svou peněženku 10€ a svůj žaludek šoku. Hranolky za 3€ jsem taky nesnědla, vaječnou omeletu si tady taky nedávejte (bude vám plavat v oleji) a celkově jsem při vzpomínce na tenhle gurmánský zážitek dost znechucená.

Francesinha aka kekel z pekel 

Víno v TABERNA DO LARGO  10/10

Asi nemusím říkat, že posedět si nad sklenkou portskýho (nebo jakéhokoliv jiného vína) je povinnost. Většina sklípků se nachází na druhé straně řeky (směrem od centra), ale my nechtěly vyloženě degustace, i když dobré reference jsme slyšely na PIANO Douro Valley a Dourom Experience. Jestli můžu doporučit hezké místo, kam chodí na víno hlavně místní, je to Taberna do Largo  a nachází se v centru města. Obsluha je skvělá a ráda se vším poradí. My měly sýrovou mísu – sýry jsou v Portu vážně lahůdka, olivy a ošatku chleba s olivovým olejem. Jinak mě na portský víno asi moc neužije a zůstanu věrná polosuchému bílému, ale kdo ví.

Povinná sklenička portskýho s tapas

Fotkou vína bych tohle moje zážitkové vyprávění o jídle ukončila.

Zkrátka jídlo/víno dobré, všechno dobré!

S láskou,

By Zaneta

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *