Budapešť | Tipy, kam na jídlo
Budapešť, jedno z míst, které budu mít navždycky spojeno s krásnými zážitky. Už tomu budou tři roky, co jsme tam s mojí kamarádkou Dendou (friendship goals jak hrom) poprvé zavítaly. Tenkrát osmnáctiletý střeva, pro který wild, young & free nebyl jen Wiz Khalifa, ale životní styl – což teda přetrvává (je mi 21 btw.). Tehdy jsme bydlely úplně mimo centrum a bylo nám to šumafuk. Kavárny jsme hledaly přes Tripadvisor a řešily hlavně to, v jakých šatech půjdeme na maturák a jak maturitu vůbec zvládnem… Od tý doby se toho dost změnilo. Místo maturity začínáme řešit bakalářky, kavárny hledáme přes appky jako Foursquare a Yelp a už nejsme tolik wild, no i když… Zkrátka bylo jen otázkou času, kdy se tam vrátíme a sentimentálně si zavzpomínáme. Ale tenhle článek asi čtete kvůli tipům na jídlo, takže k věci.
To, že když vytáhnu svůj velectěnej zadek za hranice ČR, automaticky žiju požitkářskej život, není tajemstvím. Upřímně to oproti životu v Čechách není takový rozdíl jo, ale na cestách si tak nějak povolim pomyslný opasek – peníze neřešim a prostě užívám dobrého jídla a pití. V Budapešti jsme byly přesně 26 hodin – z toho jsme tak 5 hodin prospaly a zbylých 21 hodin projedly. Tenhle článek je vlastně takovým neformálním upgradem tohoto článku o Budapešti. Kam tedy vedly naše kroky tentokrát?
.
Kam na kafe?
Dorado
Je až s podivem, že jsme během našeho putování Budapeští zvládly jen jedno pořádný kafe. Ale zato to bylo kafe s velkym K! Dorado – tahle malá hipster kavárna s výběrovou kávou má za nás 10/10. Kafe výborný, obsluha milá a prostředí taky krásný – všude jsou palmy, monstery, ficusy a jim podobný. Cenově vás tady cappuccino vyjde na 800 HUF (60 Kč) a espresso na 500 HUF (38 Kč). Takže něco podobnýho jako v ČR.
.



.
A abych vás neochudila o své další tipy, tak tady jsou kavárny, které jsme nestihly navštívit, ale určitě budou taky skvělé!
.
.
Sladký a zase sladký
Moje obsese ve sladkým už asi taky nikoho nepřekvapí. A za tu dobu, co jsme v Budapešti nebyly, tu vyrostla spousta nových podniků, které moji závislost na sladkym aspoň na chvilku ukočírovaly.
.
Konyha
Primárně to je spíše bistro. Pokud si potrpíte na avo toastech, tak tady byste mohli pochodit a odnést si moc hezký gastro zážitek. My sem zavítaly, protože Rychtová (já) se v deset hodin večer rozhodla, že nutně potřebuje dezertík. To aby zajedla žal z místních vánočních trhů, které nás mimochodem dost zklamaly. V tomhle bistru jsme si objednaly jablečný koláč a to co nám donesli bylo totální nebe v hubě. Byl to sice jablečný koláč, ale překopanej. Jakási drobenka s karamelovým přelivem neměla v kombinaci s nakyslými jablky chybu! Navíc tam hrál soundtrack z filmů od Tarantina, ach! Cenově nás tohle guilty pleasure vyšlo na 1400 HUF (100 Kč).
.


.
Á La Maison
Sem jsme se vydaly na sváteční brunch. Proč sváteční? Protože byla první adventní neděle a tenhle podnik patří k těm dražším…Nicméně podle recenzí jsme věděly, že to bude stát za to a taky že stálo. Jak už název napovídá, jedná se o francouzskou kavárnu – takže „live like a local“ tady nezažijete. Ale celý koncept a interiér tak nějak sedí k franzouzskému inner me, který jsem letos objevila v Paříži :D. Já jsem měla vymazlenej french toast (dělaný z vánočky a s čokoládovou pěnou) a Denda něco ve stylu chleba ve vajíčku s Camembertem a brusinkovým přelivem. Opět 10/10 – jídlo, oblsluha a panebože to prostředí! Někdo by řekl, že je to moc hogo fogo – nic nenamítám, ale za mě teda palec nahoru. Cena včetně dvou cappuccin 6 542 HUF (500 Kč).
.


Tip: U podobných podniků se vyplatí udělat si rezervaci, ať si bez problému sednete.
.
Podniky na brunch, které jsme nestihly
- Cinnamon – tady se dokonce před vstupem tvořila fronta místních
.
Kam na normální jídlo?
.
Dobrumba
Pokud si potrpíte na řeckou, španělskou, marockou a izraelskou kuchyni plnou hummusu tak v Dobrumba jste správně. Údajně je tady ten nejlepší hummus v celém městě. My jsme si hummus nedaly, ale luštěninová polévka Harira (1400 HUF – 100 Kč) a patatas bravas s dipem (1400 HUF – 100 Kč) byly taky fajn! Jen jsem se moc neztotožnila s rozpoložením obsluhy – až moc hipster prostě 😀 . Jinak celý koncept je vedený ve stylu oprýskaných zdí, retro židlí a retro osvětlení. Zážitek hezkej, ale podruhý bych sem už asi nešla.
.

.
For Sale Pub
Guláš? Jedině tady! O tomhle podniku už jsem psala v minulém článku, ale protože nás už tenkrát mile překvapil a my měly chuť na guláš, vrátily jsme se. A byla to stejně dobrá volba jako minule! Tahle hospoda se nachází hned naproti tržišti a její prostředí je unikátní – má i certifikát výjimečnosti od Tripadvisoru z roku 2016. Jediný, co se nám nelíbilo, byla nepříjemná obsluha. Doporučuju sem zavítat hned po otevíračce a nebo si udělat rezervaci, aby se vám pohodlně sedělo a vy si mohli guláš nebo jakýkoliv jiný maďarský pokrm vychutnat. Cena za tenhle pokrm se za ty 3 roky taky nezměnila 1 890 HUF (140 Kč) . Pokud do Budapeště jedete ve větší skupině, z jedné porce guláše se najíte tak čtyři.
.


.
A pro inspiraci přikládám ještě další restaurace, které jsme měly v plánu, ale nestihly je:
.
Kam na drink?
Szympla
Podnik, který sází na bizár a je tím proslulý = profláknutý. Ten, kdo byl v Budapešti a nezavítal sem, jako by vlastně v Budapešti ani nebyl. To ale nemění nic na tom, že atmosféra je skvělá. Spíše než na Maďary tu však narazíte na směs opilých lidí z celého světa. Takže o smysluplné konverzace a networking tu fakt není nouze. 😀
.


.
A jestli je pro vás Szympla nebude stačit, tak tyhle podniky jsou na obrážení taky fajn
- Kiosk – kromě jídla tu nabízí i fancy koktejly
- 360 Bar – něco jako pražské Manifesto
- Központ – tady je to útulný a bývají tu i party
.
V Budapešti jsme byly v době adventních trhů, kam jsme samozřejmě také zavítaly, ale bohužel nás dost zklamaly. Kromě hromady neohleduplných lidí (kdo by to byl řekl), kýčovitých projekcí a přeplněného kluziště, tu fakt na nic moc extra nenarazíte. Ale abych nebyla jen za hatera – měli tam dobrej svařák za 500 HUF (38 Kč), kterej fakt nakopával, takže to šlo přežít. 😀
.
No a svařákem tento článek asi zakončím, protože Vánoce žejo! Tak si ještě užívejte tento čas a pokud možno bez stresu, se svými blízkými a talířem něčeho dobrého, protože #jidlojelaska!
By Zaneta