Kam na jídlo v Paříži?
Většina styčných bodů, když se někam se ségrou vydáme, se odvíjí od toho, kde se dobře najíme. S Paříží to ale bylo jiné – Paříž je nejen krásná, ale taky nabízí nespočet míst, kam sednout a její krásu si vychutnat pomocí chuťových pohárků. Vůně, které se linou ulicemi, vám ani nedají prostor vytrávit, a navíc francouzská kuchyně je v Paříži na vysoké úrovni. Tudíž si myslím, že pokud nevstoupíte do vyloženě „zaplivané“ putiky, nespálíte se.
.

.
Co je Café a co Brasserie?
Na začátek se ale možná hodí základní terminologie francouzských stravovacích zařízení. Café totiž rozhodně není to samé co kavárna. Nebuďte tedy zmateni, když narazíte na následující pojmenování…
Brasserie – ráno káva a v poledne obědové menu. Jedná se o typické pařížské bistro s možností dát si točené pivo – taková česká hospoda řekněmě.
Café – ranní káva s croissantem, oběd, svačina nebo třeba aperitiv v pozdní odpoledne. Můžete zde zůstat tak dlouho, jak budete chtít. Ideální místo pro neformální pracovní schůzky, ale také seznamovací randíčka.
Restaurant – restaurace v pravém slova smyslu. Stravování v „restau“ bývá zážitkem a očekává se od vás, že si objednáte celé menu. Ceny jsou vyšší a často se jedná o haute cuisin – trochu posh prostě.
Bistrot – malá kavárna s omezeným výběrem jídel vypsaných zpravidla na tabuli. Jedná se o takové francouzské fast foody s hezkou atmosférou.
Patisserie-boulangerie – klasická pekárno-cukrárna na kterou narazíte na každém rohu. Pozor, většinou zde nenajdete místa k sezení a umožňují pouze take-away stravování.
Coffee shop – hipster kavárna s výběrovou kávou.
.
Patisserie – boulangerie
Nejsem cukrář. Přesto si troufám říct, že Paříž je bezednou inspirací pro přípravu dezertů. Každičký kousek makronek, éclairs, millefeuille, tartaletek a dalších druhů dezertů je do detailu propracovaný. V kombinaci s božskou chutí se vám v puse vytvoří symfonický orchestr chutí. Jen si dovolím podotknout, že jsem závislá na cukru (moje snaha být cukr free dopadla katastrofálně) a kvalitní kousek dokážu náležitě ocenit. Takže když napíšu, že mě nějaká chuť vystřelila – I really mean it, no games!
.
Karamel Paris
Výrobna dezertů z karamelu spojená s kavárnou (kafe z kapsle btw.). Nabízí místa k sezení, což je super, ale většinou jsou obsazena! Když jsem mluvila o sladkým, který mě vystřelilo do jiné galaxie, tak to byl karamelový paris brest (7€ ale za tu chuť to stálo). Jestli si na sladkým ujíždíte jako já, tak Karamel zařaďte na váš list must-visit podniků.
.

.
Le Moulin de la Vierge
Typická patisserie-boulangerie. Výhodou oproti ostatním je, že nabízí také místa k sezení. Na Paříž je tohle místo levné a hlavně má krásnou atmosféru. Kávu tady sice dostanete do kelímku a příbory budou plastové, ale chuť citronové tartaletky to nezmění, to mi věřte. Mimo jiné tady mají akci croissant + espresso za 1,50€!
.

.
Stohrer
Patisserie s možností pouze take-away! Dezerty byly i na mě docela přeslazené, ale croissant? Dosavadně nejlepší v životě. Tohle místo je řekněme typickým místem, na které se stojí fronty. Čemuž odpovídají i ceny. Stohrer je místem, kde se zastavují i turisti v rámci prohlídek, což někoho možná odradí, ale nenechte se. Stohrer určitě stojí za návštěvu minimálně kvůli tomu croissantu.
.


.
.
Exkluzivní tipy
Podniků se sladkým, které jsme bohužel časově ani kapacitně nestihly, je v Paříži mnoho. Tyto (níže napsané) patří k těm dražším podnikům, ale zaručeně worth it. Za tipy děkuju Adélce, kterou mimochodem sledujte na IG, protože její dezerty jsou taky strop.
- Cedric Grolet – cukrář a držitel ocenění The World’s Best Pastry Chef 2018. Jeho haute cuisine zákusky můžete ochutnat v La Patisserie du Meurice, jsou dražší (kolem 15€) takže guilty pleasure s velkým G.
- L’Eclair de Génie – jak název napovídá, specializují se hlavně na výrobu tradičních éclairs, které jsou rozhodně the finest. Vychutnat si je můžete v sedě přímo v patisserii.
- La Pâtisserie des Rêves – je libo madeleines nebo mont blanc? Tyhle typické dezerty zde ochutnáte v jejich nejlepší podobě.
- Jean-Paul Hévin – specialista na čokoládu, takový francouzský Willy Wonka. V jeho Chocolatier Pâtissier ochutnáte kromě výběrové čokolády třeba i makronky a ostatní tradiční dererty. Bohužel nenabízí místa k sezení.
- Angelina Paris – secesní patisserie, která vás vezme zpět do 20. let. Interiér patisserie je stejně okázalý jako dezerty.
- Dalloyau – opět tradiční francouzské dezerty a pečivo, které si můžete zde vychutnat přímo v klidu a v sedě.
- Éric Kayser – zakladatel sítě pekáren, které jsou rozmístěny nejen po celé Příži, ale také po celém světě. Myslím, že největší kouzlo musí mít pobočka Boulangerie Louvre – Palais Royal.
.
.

.
.
Café, brasserie, restaurant…
.
Le Pouzzoulou
Chcete zažít prostředí typického „café“, finančně nevykrvácet, dobře se najíst a nacházíte se trochu dál od turistického centra? Pak je místo Le Pouzzoulou to pravé. Nenabízí sice žádný extra interiér nebo speciální nabídku jídel, ale my jsme se tam cítily příjemně. Uznávám, prezentace jídla nic moc , ale chuťově byl filet ze pstruha s jasmínovou rýží a sauce vierge výborný (cena – bagetky a voda included – tuším 12€).
.


. .
Baguette? Oui!
Bagety k Francii bezpochyby patří. My jsme si tu naší daly v Boulangerie Blouet. Byla moc dobrá – s vlašskými ořechy a gorgonzolou, ale o výborné a opravdu veliké bagety v Paříži rozhodně není nouze (cenově kolem 7€).
.

.
Quiche v Boulangerie Nelly Julien
Další patisserie. V této si ségra koupila tuňákový quiche a mňam!
.

.
L’Arc Cafe
Café, které bych nazvala srdcovým podnikem! Takových najdete v Paříži sice milion, ale tenhle byl ten náš. Seděly jsme tam asi 2 hodiny. V klidu jsme popíjely víno, jedly šneky, ujídaly z talíře plného sýrů a nakonec jsme se zaplácly crème brûlée. Prostě parisian vibes v tom jelepším slova smyslu.
.


.
Cibulačka v Le Drapeau
Cibulačka zapečená v misce, se sýrem a krutony = gluten full nebe! Ale jinak si myslím, že cibulačka je v Paříži tak basic jídlo, že ať už si jí dáte kdekoliv, chybu neuděláte. Prostředí podniku bylo útulný, ale obsluha byla trochu arogantní. No nevadí, člověk se vždycky nevyspí do růžova a za tu cibulačku, která zahřála, jim to odpustím.
.


.
Pár rad na závěr…
Dýško v Paříži? Vyvarujte se faux pas!
Cena za servis je zahrnuta na účtence. Nemusíte si tedy lámat hlavu se složitými počty procent. To ale neznamená, že personál nebude rád za drobné spropitné v podobě 50 centů.
Neplaťte za vodu
Pokud chcete ušetřit pár éček, objednejte si „karaf d ló“ (karafu s vodou z vodovodu). Někde vám ji donesou i automaticky. Ale pokud si objednáte slovy „just water“ , dostanete balenou vodu za kterou zaplatíte paradoxně víc, než kdybyste si objednali víno.
.
V Paříži jsme byly víkend, ale i tak jsme ochutnaly pěknou řádku specialit, kterou jsem často ani nestihla vyfotit.
Pokud vám tenhle článek bude někdy k užitku, budu ráda za zpětnou vazbu.
Avec amour <3
ByZaneta